Da li se treba kloniti vrlo konkurentnih ključnih reči

Jedno od najčešćih pitanja koje muči mnoge vlasnike sajtova ili blogova jeste da li se, pri SEO optimizaciji sajta, treba kloniti takozvanih konkurentnih ključnih reči ili ne. No, pre nego što odgovorimo na ovo pitanje, valjalo bi da vidimo šta su to zapravo konkurente ključne reči.

Sam termin „ključne reči“ podrazumeva reči koje korisnici ukucavaju u polje pretraživača i na osnovu kojih određeni pretraživač rangira internet sajtove. A pojam „konkurentne ključne reči“ se odnosi na plaćene oglase u okviru pretraživača. Vrlo jednostavno, kada koristite alatku poznatu kao „Keyword Tool“ koju je lansirala kompanija Google, onda ćete sigurno primetiti i opciju „Competitiveness“, a u okviru nje postoje stupnjevi i to : nizak (engl. low), srednji (engl. medium) i visok (engl. high). Dakle, u zavisnosti od toga koliko klijenti plaćaju za određene ključne reči, odnosno oglašavanje na osnovu njih, zavisiće i stepen njihove konkurentnosti.

A sada dolazimo i do odgovora na pitanje da li se treba upuštati u korišćenje konkurentnih ključnih reči ili ih treba izbegavati. Odgovor na ovo pitanje najpre zahteva analizu poslovanja određene kompanije, odnosno analizu određenog internet sajta. Tek nakon toga se može dati i precizan odgovor.

U principu, pretraga po ključnim rečima ne govori mnogo o takozvanoj organskoj pretrazi (engl. organic search), ali praktično ove dve vrste pretraga itekako imaju veze i uticaja jedna na drugu. Zato se ponekad može dogoditi da je čak i poželjno koristiti takozvane konkurentne ključne reči. Ali, primaran odgovor na ovo pitanje bi bio: zavisi od brojnih faktora da li je bolje koristiti konkurentne ključne reči ili ne, jer to ume da bude mač sa dve oštrice ukoliko se ne koristi na pravilan način.

Jednostavno, ukoliko posao SEO optimizacije prepustite stručnjacima, nemate nikakvog razloga za brigu, jer će oni na osnovu adekvatne analize oceniti da li i u kolikoj meri treba da barataju ovakvom vrstom ključnih reči ili ne, a vi ćete zauzvrat dobiti dobro optimizovan sajt, koji će se nakon određenog perioda koliko je potrebno pretraživaču da ga rangira, sigurno naći u samom vrhu pretrage, i to bez obzira da li koristi konkurentne ključne reči ili ne.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s