Da li Web dizajn može uticati na SEO?

Pre nego što pokušamo da odgovorimo na pitanje da li web dizajn može direktno da utiče na SEO ili ne, važno je da imate na umu da je SEO (engl. Search Engine Optimization) proces koji neprekidno traje i koji se uvek nadograđuje u nekom smislu, bilo direktno bilo indirektno. Ali fokus ovog procesa nije samo na izgradnji kvalitetnih dolaznih linkova, ubacivanju pravih ključnih reči, ulaganju u kvalitetan sadržaj, što je osnov SEO, već je dobar deo fokusa i na kvalitetu samog web sajta, odnosno njegovog web dizajna.

Zato je i odgovor na postavljeno pitanje vrlo jednostavan, jer je sasvim jasno da web dizajn itekako može da direktno utiče na SEO. Upravo iz tog razloga je i neophodno da za Vaš sajt odaberete odgovarajući tip web dizajna, a da biste to mogli neophodno je da imate barem osnovna znanja o aktuelnim trendovima u oblasti web dizajna.

Trenutno, jedan od najpopularnijih i najčešće primenjivanih stilova u web dizajnu jeste Paralaks dizajn (engl. Parallax design). Ono po čemu ćete prepoznati web sajt koji je rađen ovim stilom jeste prikaz celog sajta na samo jednoj stranici, sa pozadinskom slikom velikih dimenzija u većini slučajeva, a meniji su lako uočljivi i istaknuti, bez obzira u kom delu sajta se nalazili. No, iako je možda vizuelno zanimljiv i privlačan za posetioce, ovakav tip sajta čini se nema veliki značaj za pretraživače, pa se neretko događa da ga slabije rangiraju. Osnovni razlog za to jeste što sajt jednostavno nema dovoljno stranica koje se mogu rangirati, čime se u velikom meri smanjuje i njegov domet. Zato je Paralaks stil pogodan ukoliko se plasira samo jedan proizvod ili usluga, recimo, ali ukoliko želite da prikažete puno sadržaja ili različitih proizvoda i usluga, onda ovaj tip web dizajna definitivno nije pravi izbor.

Sasvim je jasno da je za Paralaks sajtove potrebno više vremena za učitavanje sadržaja, pa ukoliko želite takav tip sajta, stim da izbegnete to dugo učitavanje, možete se odlučiti za malo drugačiji tip web dizajna, takozvane skroling sajtove (engl. Infinite scrolling sites). Takvi su, recimo sajtovi društvenih mreža „Twitter“ i „Facebook“. Istraživanja pokazuju da pretraživači bolje rangiraju skrolojuće sajtove, od onih koji su rađeni u Paralaksu.

Iako nisu u velikoj meri zastupljeni takozvani Graphic – heavy sajtovi nisu pravi izbor ukoliko želite da poboljšate rangiranje sajta. Pored toga što su vizuelno izuzetno privlačni, ovakvi sajtovi se ne rangiraju dobro od strane pretraživača upravo zbog slabog učitavanja slika.
Jedan od idealnih web dizajn stilova, koji ima izuzetno pozitivan uticaj i na SEO je takozvani Responsive design. Osnovna karakteristika ovog tipa dizajna je prilagođavanje web sadržaja za pregled na bilo kojoj vrsti uređaja, bez obzira na veličinu ekrana. Upravo zato Responsive design je odličan izbor i za poboljšanje SEO, jer ne zahteva da se za svaku vrstu uređaja izrađuje poseban web sajt, što utiče i na ponašanje korisnika i njihov doživljaj samog sajta.

Nakon svega navedenog, vrlo je važno da imate na umu da je za izbor pravog web dizajna u skladu sa Vašim potrebama neophodno da angažujete stručnjake iz oblasti web dizajna i SEO, koji će sigurno odabrati odgovarajući tip web dizajna u skladu sa Vašim potrebama.

Takođe, imajte na umu da je vrlo važna i veličina web sajta, a najpre sa stanovišta brzine učitavanja stranica, pa je zato preporučljivo dodati informacije koje mogu da koriste posetiocima, a ne one koje su nepotrebne. Fokus treba da bude na bitnim i preciznim informacijama.
Da bi određeni web dizajn došao do izražaja, važna je i adekvatna upotreba boja. To ne utiče na rangiranje, ali umnogome utiče na utisak koji posetioci imaju o Vašem sajtu.

Uobičajena smernica „manje je više“ je primenljiva i na web dizajn. Zapravo, ona apsolutno odgovara potrebama savremenih korisnika, koji teže jednostavnosti, preglednosti, bez nepotrebnih detalja i informacija.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s