Da li Vam je potreban višejezični web sajt?

Koliko je važna Međunarodna SEO strategija?

Odgovor na pitanje ćemo dati nešto kasnije, ali najpre treba da odgovorimo na par pitanja. Nakon što date precizne odgovore na navedena pitanja, valjalo bi da ih saopštite SEO stručnjaku koga ste angažovali, kako bi vam pomogao u daljem razvijanju višejezičnog sajta, odnosno SEO strategije na međunarodnom nivou. Naravno, ukoliko zaista imate potrebu i sredstva da to i sprovedete u delo.

Prvo pitanje na koje treba da odgovorite jeste da li proizvod ili usluga koje plasirate treba da budu plasirani i na tržišta drugih zemalja? Odnosno, da li u određenim zemljama postoji realna potreba za proizvodom ili uslugom koji plasirate, te da odredite precizno koje bi to zemlje bile, odnosno koji jezici. Realna potreba podrazumeva značajan broj potencijalnih korisnika, ali tako da Vam se recimo isplati slanje proizvoda u te zemlje, odnosno u slučaju kada imate otvoreno predstavništvo u kome može pružati uslugu koju plasirate u toj zemlji. Jedino tada govorimo o realnoj potrebi. U suprotnom, nije realno ni finansijski isplativo da plasirate svoje proizvode ili usluge na tržište te zemlje.

Nakon ovoga, treba dobro da razmotrite svoje finansijske mogućnosti na prvom mestu, kao i profesionalne mogućnosti tima koji učestvuje u izgradnji Vašeg višejezičnog web sajta. Jer, da bi sajt bio uspešan, neophodno je da tekstovi na određenom jeziku budu kvalitetni i unikatni, kao i na srpskom jeziku, a za to treba platiti prevodiocima.Ttakođe, vrlo je važno i odabrati osobu koja dovoljno dobro poznaje i govorni jezik određene zemlje, jer jedino tako tekstovi mogu bliski potencijalnim korisnicima. Ukoliko ste svesni da nemate finansijskih mogućnosti za ovaj projekat, najbolje je da se sa SEO stručnjakom ili web dizajnerom posavetujete o drugačijim mogućnostima, poput recimo podfoldera koji Vam u ovom slučaju mogu biti od koristi, a svakako su finansijski isplativiji od sajta na određenom jeziku.

Nakon što ste odgovorili na ova pitanja i utvrdili realnu potrebu za izradu višejezičnog sajta, odnosno sajta koji će biti dostupan na različitim tržištima, valjalo bi da utvrdite Međunarodnu SEO strategiju i sprovedete je u delo. Ali, pre toga da odgovorimo na pitanje iz naslova : potreba za višejezičnim sajtom zavisi od mnogo faktora, a prvenstveno od potreba određenog brenda.

Vrlo je važno za pravilnu Međunarodnu SEO strategiju (engl. International SEO Strategy) angažovati SEO profesionalce, jer će jedino u tom slučaju Međunarodna SEO strategija imati smisla i efekta. Višejezični sajt može doneti korist jedino ukoliko SEO profesionalac pravilno analizira sve podatke i odluči u kom pravcu treba da ide Međunarodna SEO strategija.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s