Da li je dupli sadržaj stvarno problem za rangiranje sajta?

Često se može čuti pitanje da li zaista duplirani sadržaj toliko loše utiče na rangiranje određenog internet sajta u pretraživačima. Pa, nažalost kratak odgovor bi bio da… utiče loše i poželjno je izbegavati ga u najvećoj mogućoj meri.

Međutim, kao i za sve, tako i u ovom slučaju postoji i naličje priče. Naime, nigde nije zabeležen podatak da neki od internet pretraživača, poput recimo najčešće korišćenog “ Google “ duplirani sadržaj po difoltu karakteriše kao spam ili da će, pak duplirani sadržaj automatski značiti da određeni internet sajt neće biti dobro rangiran.

Istraživanja pokazuju da je čak 25 do 30 % web sadržaja duplirano, pa to i dalje ne znači da se ti sajtovi loše rangiraju u pretrazi. Zato je vrlo važno da posao SEO optimizacije web sajta prepustite osobama koje su stručne, jer je na prvom mestu usled potrebe za dupliranim sadržajem neophodno uspostaviti poseban auto integrisan web sajt sa RSS fidovima ( RSS feeds ), ali i još mnogo toga o čemu će Vas sigurno obavestiti stručnjaci za SEO optimizaciju. Na taj način se znatno umanjuje mogućnost da “ Google “ ili bilo koji drugi pretraživač prepozna duplirani sadržaj kao spam.

Još jedan od problema koji se javlja kod dupliranog sadržaja jeste što pretraživač praktično ostaje zbunjen, pa se lako može dogoditi da korisnika usmeri na stranu koja mu baš i ne odgovara, a samim tim se smanjuje i broj poseta Vašem web sajtu, odnosno broj zadovoljnih korisnika. Upravo iz ovog razloga je bitno da SEO optimizaciju obavljaju stručnjaci, kako bi se izbegla i ova, ali i druge neprijatnosti koje duplirani sadržaj može da donese.
Često se događa da na obimnim sajtovima koji se recimo bave internet trgovinom postoji mnoštvo dupliranog sadržaja. Ali, ako se SEO optimizacija sprovede na pravi način, nema bojazni da će se čak i ovakav sajt loše rangirati u internet pretraživačima. Zato je vrlo važno poštovati neke smernice, a to se prvenstveno odnosi na potpuno unikatne oznake proizvoda. Zatim, vrlo je važno da svaka stranica sadrži opis, koji bi trebalo da ima najmanje 200 reči i da bude potpuno unikatan. Te da ukoliko i postoji duplirani sadržaj na određenim stranicama, one budu linkovane, odnosno da se korisnik usmerava automatski na željenu stranicu, ukoliko se čak i dogodi da korisnik bude usmeren na onu koju nije tražio.

Hvala Neparno 10 na SEO konsultaciji za članak.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s