Kampanja izgradnja linkova

Ko god se bavio Link Bildingom (engl. Link Building) zna koliko je to mukotrpan posao, pa zato i ne čudi što se čak i SEO stručnjaci hvataju za glavu kada se pojave linkovi koji ne rade, odnosno linkovi koji nose oznaku HTTP 404 error (engl. Broken Links).

Link Building je vrlo moćan alat, a posebno ukoliko je potrebno da se kod korisnika, odnosno potencijalnih kupaca razvije svest o određenom proizvodu ili usluzi. Pomoću ove strategije se, zapravo utiče na povećanje broja linkova koji dovode potencijalne korisnike do Vašeg sajta. Naravno, najvažnije je da ti ulazni linkovi budu kvalitetni, odnosno da sajt sa koga dolaze potencijalni korisnici na Vaš sajt ima kvalitetan sadržaj, na prvom mestu. Ovo je i osnovni razlog zbog čega bi strategiju izgradnje Link Building kampanje (engl. Link Building Campaign) trebalo prepustiti stručnjacima zaduženim za SEO optimizaciju.

Ali, šta raditi kada se korisniku prilikom linkovanja prema Vašem sajtu pojavi obaveštenje da link ne radi, odnosno da je u pitanju HTTP 404 greška (engl. HTTP 404 error) ili Broken Link. Jedan od osnovnih razloga za pojavu ove greške jeste da stranica više ne postoji, međutim neretko se događa da recimo usled pada servera link jednostavno više ne radi, te da korisnik dobija navedenu informaciju. Ali, to se mora ispraviti, jer u protivnom Link Building kampanja neće imati efekta.
Na prvom mestu je važno da URL bude pravilno naveden, jer se ponekad dogodi i nenamerna greška ili od strane vlasnika sajta ili od strane korisnika koji jednostavno kuca URL linka prema sećanju, recimo, pa pogreši neko slovo. No, to je još i najlakše otkloniti. Ali, ipak nećete znati koji je razlog dok ne otkrijete koji sve linkovi ne rade. A to se može vrlo jednostavno otkriti pomoću alata koji korisnicima nudi kompanija “ Google „. Reč je o Tuls Vebmaster nalogu (engl. Webmasters Tools) koji ima svaki stručnjak koji se bavi SEO optimizacijom i koji će svakako znati kako da njime upravlja. Ukoliko i Vas zanima kako da otkrijete koji link ne funkcioniše, moraćete najpre da otvorite adekvatan nalog i tamo pronađete opciju koja Vas upućuje na Broken Links.
Tek nakon što se utvrdi koji su to linkovi koji sadrže 404 grešku možete i da utvrdite razlog i eventualno otklonite grešku. Naravno, sve ovo pod uslovom da dobro baratate ovim alatom.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s